Kuchyně

Z pohledu čínské medicíny je tělo nástrojem k dosažení cíle na naší pozemské cestě životem, měli bychom se proto o tělo náležitě starat. Jedním z nejdůležitějších potřeb těla je dostatek energie ke své činnosti a tu si tělo zajišťuje v největší míře potravou, žaludek se nazývá brána postnatální energie (energie života po narození). Všechny kultury proto významně preferují potravu a její zpracování, kuchařské recepty se často stávají terapeutickými doporučeními.

Hlavní pravidlo kuchyně, která harmonizuje lidské tělo je „region, sezóna“. Střídání ročních období sebou přináší měnící se energie, na které reagujeme stejně, jako naše zahrádka. Naši předci respektovali stravu odpovídající jak regionu, v němž žijeme, tak sezóně spojené s potravinami, které právě sklidili ze zahrádky, koupili na tržišti nebo vhodně uskladněné vytáhli ze svých spižíren.

Jak uvařit Dlouhou polévku

Pro závažná onemocnění typu rakoviny, po porodu, v rekonvalescenci i pro stavy, kdy cítíte vyčerpání organismu, je velmi užitečné znát recept na dlouhou polévku. Není to pouze doporučení starých čínských Mistrů, naši předci, jakmile žena začala rodit, hodili do hrnce celou slepici – vše z ní se vyvařilo a polévka se dala rodičce. Odtud i zajímavý název „polévka do kouta“.

Vařte na dřevě či plynu

Ve vaší domácnosti doporučujeme postavit hrnec na plotnu, pod níž topíte dřevem :-) a o zbytek se už postarají kamna sama, na Vás je jen občas zkontrolovat, zda se nevypařilo moc vody. Ve městě ovšem sporák na dřevo najdeme jen stěží, městskou variantou je plamen plynového sporáku. Elektřina už tak dobrá není, ale nemáme-li na vybranou, je to lepší než nic. Určitě ale ani náhodou neuvažujeme o mikrovlnce.

V originální dlouhé polévce maso či kosti (například hovězí nebo kuřecí skelety) vaříme se solí (nejlépe mořskou) a bez koření 8 nebo 12 hodin, lze i déle. Čas je důležitý, proto zapomeňte na zrychlené vaření například v papiňáku. Do misky dáme plátek obyčejného eidamu, přelijeme vroucí polévkou a necháme trochu vychladnout. Sýr můžeme vyndat, zamícháme čerstvý žloutek a podáváme. Polévka by měla mít při podávání nemocnému teplotu těla.

Do omáček i jako nápoj

Čínští Mistři tvrdí, že ¼ litru této polévky obsahuje dostatečné množství energie na 24 hodin života. Pokud polévku vaříme jen pro radost, tak ji prostě necháme na kamnech, dokud hřejí, podávat ji můžeme druhý den. Vývar lze samozřejmě použít jako základ omáček, nebo jako báječný nápoj, naprosto nepřekonatelný při nebo po obtížných túrách. Schválně ji někdy vyzkoušejte po opravdu namáhavém dni, dočkáte se neuvěřitelného osvěžení.