15.9.2015

Co mají rády naše ledviny

Protože už začalo září, proč nezačít nás blog o zdraví s využitím znalostí čínské medicíny strategickým orgánem pro naši základní energii – ledvinami.

Orgán, kterému přiřazuje tradičně čínská medicína obrovskou důležitost pro celý organismus patří k tzv. prvku Vody. Podívejme se teď trochu podrobněji na Hospodářství Vody, které se v rámci roku přiřazuje tradičně srpnu a září, v rámci dne a lidského organismu jeho hlavní činnost připadá na odpoledne mezi 15 – 19 hodinou.

Pitný režim

Aby ledviny mohly správně pracovat, musí mít vody opravdu dostatek. A tady dělá naše společnost často chybu. Už jsme se naučili, že pitný režim je důležitý. Ale málokdo si uvědomuje, že dostatek vody v organizmu je nezbytný právě mezi 15 – 19 hodinou odpolední.

Kdo z nás pije tak, aby během dopoledne doplnil tekutiny na minimálně dvě třetiny denní dávky? Hodně lidí je přesvědčeno, že pitný režim zachovává tím, že navečer vypije dvě tři piva a jde spát. Na to tělo samozřejmě musí reagovat.

Jednoduše si řekne: „Tak podívej, jestli mi do odpoledne nedáš dost tekutin, tak já si je prostě a jednoduše schovám.“ A schová. Protože voda klesá, schová si ji do nejnižších částí těla, do končetin. A my pak konstatujeme, že nám nějak otékají ruce a nohy.

Do stejné kategorie patří zadržování tekutiny pro menstruaci. Pokud tělo ví, že vodu průběžně nedostává, schová si ji na dobu, kdy ji bude potřebovat. Máme-li problémy s otoky, nebo ženy s nabíráním váhy před menstruací, zamysleme se nad kvalitou našeho pitného režimu a jeho správným načasováním.

Může se stát, že tyto problémy vyřešíme jenom dostatečným množstvím tekutin ke snídani, během dopoledne a k obědu.

Hlavně přiměřeně

Hřešíme-li ale dlouhodobě, ledviny nám mohou provést další rošťárnu. Dlouho s námi mají trpělivost, ale pak se rozčílí a zaječí: „Nedáš, vodu, nedáš? Ale jídlo dáš. Tak jez.“ Když nás nedonutí pít, donutí nás jíst. Koneckonců i české úsloví praví: „Hlad je převlečená žízeň“.

Ledviny při trávení extrahují z potravin tekutiny a my jíme a jíme (kolik je tekutiny například v obyčejném krajíci chleba můžeme lehce zjistit porovnáním čerstvého a týden starého krajíce). Výsledkem je pomalé blížení se ideálnímu tvaru koule.

Pozor ale musíme dát i na nepřiměřené množství tekutin. I v tomto případě náš organizmus nemusí stihnout vše zpracovat a opět tekutinu uschová. A navíc za cenu vysloveného bičování ledvin, které tuto námahu nemusí vydržet.

Polívka je grunt

Ledviny ke své činnosti nepotřebují jen Vodu, ale také Oheň. Ten podporuje jang a právě jang je tím, co způsobuje funkčnost. Oheň si ledviny zajišťují energiemi času. Hospodářství vody předcházejí čtyři hodiny velmi silného kumulovaného poledního Ohně, který přechází do období hospodářství Vody a Vodu ohřívá.

Ale pomoci činnosti ledvin můžeme i my – slanou teplou tekutinou, neboli polévkou alespoň v chladnějších dnech. Naši předkové darmo neříkali: „Polévka je grunt, maso je špunt“, polévka byla často nejen k obědu, ale i k snídani.

Vodu jsme schopni přijímat i pokožkou, ale pouze jako mžení. Ideální je mlha, díky ní je pověstná hebká pleť Angličanek nebo speciální sprcha či rozprašovač. Tuto možnost bychom měli využít hlavně v případě přílišného vyčerpání organizmu, kdy člověk už není schopen sám pít – sníží se tím o něco nutnost zavodnění organizmu infuzemi.

Shrneme-li vše, můžeme říci, že podpořit naše ledviny v jejich záslužné činnosti můžeme nejvíc dvěma způsoby:
– kvalitním pitným režimem, tedy dostatečným příjmem tekutin do 15 hodin
– polévkou, tedy slanou teplou tekutinou.